私が作っているのは、いわゆる“打ち物”。一般的には堺打刃物と呼ばれています。伝統的な火造りで、刃金と地金を鍛接し、鎚で打ち広げて成形したものに焼き入れをして刃物にします。板場さんが堺の包丁を使うのはその切れ味が故で、私も切れ味とそれが長く続く長切れにこだわって包丁を作っています。600年分の歴史について語ることは私にはできませんが、600年分の技術は、私の中にありがたく伝わっています。
Sakai forged knives are a Japanese kitchen knife made in Sakai City, Osaka. Most of them are used by professionals because of its sharpness of the blade in Japan. The single-edged “Awase” knife, which is produced by forging together the soft iron and carbon steel, is the basic one. There are also a double-edged “Sanmai” knife, pure carbon steel “Honyaki” knife, multi-layered “Suminagashi” knife, black-finished “Kurouchi” knife and others.
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水本焼 先丸タコ引き 鏡面仕上げ
300mm
安来白1鋼
片刃
Mizu-honyaki Sakimaru Tako Mirror-finish
300mm
Yasuki White#1
Single
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水本焼 和牛刀
240mm
安来白2鋼
両刃
Mizu-honyaki Wa-Gyuto
240mm
Yasuki White#2
Double |
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墨流し 出刃
180mm
安来青1鋼
片刃
Suminagashi Deba
180mm
Yasuki Blue#1
Single |
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墨流し 和牛刀
210mm
安来青1鋼
両刃
Suminagashi Wa-Gyuto
210mm
Yasuki Blue#1
Double |
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墨流し 和ペティ
150mm
安来青1鋼
両刃
Suminagashi Wa-Petty
150mm
Yasuki Blue#1
Double |
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正夫 霞仕上げ
330mm
安来青1鋼
片刃
Shobu Kasumi-finish
330mm
Yasuki Blue#1
Single |
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正夫 霞仕上げ
330mm
安来白1鋼
片刃
Shobu Kasumi-finish
330mm
Yasuki White#1
Single |
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黒打ち マンボウ
140mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Sunfish
140mm
Yasuki White#2
Double |
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黒打ち フグ
160mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Blowfish
160mm
Yasuki White#2
Double |
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黒打ち カワハギ
140mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Filefish
140mm
Yasuki White#2
Double |
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黒打ち ムツゴロウ
150mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Mudskipper
150mm
Yasuki White#2
Double |
池田鍛錬所 |
IKEDA TANRENJO (IKEDA FORGING FACTORY) |
〒590-0071
大阪府堺市堺区北田出井町3丁1-24 |
3-1-24 Kitatadeicho, Sakai-ku, Sakai,Osaka 590-0071 JAPAN |
電話 072(229)0759 |
Tel +81 72 229 0759 |
FAX 072(229)1033 |
FAX +81 72 229 1033 |
E-mail info@sakai-hokushin.jp |
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